De winkel

Toko Y-von wordt gerund door Vera Andreas, dochter van Chris en Loes Andreas-Vreede. De naam van de winkel is vernoemd naar de oudste dochter Yvon (overleden). Al vijf generaties lang komen de Indische families uit de regio hier over de vloer.

Met de klanten, de cultuur, de verhalen en de geschiedenis van de families heeft Toko Y-von een hechte band. Naast winkelen kunt u bij Toko Y-von ook uw maaltijden afhalen, zowel koud als warm.

Al jaren een begrip in Dordrecht

Toko Y-von bestaat al sinds 4 augustus 1974. Opgestart door Chris en Loes Andreas-Vreede in Dordrecht. Een klein winkeltje aan het Admiraalsplein 421, met een aantal tussentijdse uitbreidingen in Dordrecht centrum, Zwijndrecht en Rotterdam-Zuid. Uiteindelijk heeft de winkel in Dordrecht al de aandacht gekregen en is uitgegroeid tot een toko met een ruim assortiment aan Aziatische producten.

Producten die oma gewend was om te verwerken in haar onvergetelijke gerechten kunt u vandaag vinden in onze ruime winkel. Producten zoals verse gember, djeroek poeroet en hete chilipepertjes. Lekkere sambals, boemboes en currypasta’s. Indische snacks en nog veel meer… vaak dagelijks vers bereid…

In de begin jaren was de winkel niet groter dan 12 bij 6 meter. Het beperkte assortiment met Indische producten en afhaalmaaltijden was de basis van de Toko. Vooral rijst was een belangrijk product en werd bij de klanten thuis bezorgd. Zo onstond er vanuit Toko Y-von een hechte band met de grote Indische families. Inmiddels komen er 5 generaties in de Toko.

In 1979 werd de winkel uitgebreid met een locatie aan de Aardappelenmarkt. Hier werd een familie traditie voortgezet, de productie van ketjap. Later werd deze locatie een uitbreiding van de winkel zelf.

Naast Dordrecht leverde Toko Y-von veel aan Zwijndrecht. Daarom werd er in 1983 een filiaal in Zwijndrecht geopend. Deze toko kreeg de naam Da-Vera, vernoemd naar Vera, de dochter van Chris en Loes. Uiteindelijk is dit filiaal weer opgeheven om de aandacht op een uitbreiding in Dordrecht te richten.

Ook Rotterdam-Zuid is een aantal jaar in beeld geweest met een filiaal, maar in 1993 is deze opgeheven. Met een positieve houding zijn toen de schouders onder de thuisbasis in Dordrecht gezet. De winkel dankt haar bestaan aan de eerste klanten. Zij hebben de winkel met mond-tot-mond reclame groot gemaakt.

Inmiddels staat dochter Vera (eigenaresse), die al sinds haar 15e in de winkel werkt, voor u klaar. Dit doet zij samen me haar zus Trudy, zoon Chiva en medewerkers. Dochter Shanua maakt voor de Toko haar bekende Kwe Lapis, gestoomde cake van kokosmelk.

Het personeel

In de winkel staat een vast team van 4 medewerkers. Dit team wordt aangevuld met parttimers. Ook de kinderen van Vera helpen mee in de winkel. Dochter Shanua maakt voor de Toko haar bekende Kwe Lapis, gestoomde cake van kokosmelk.

De winkel is een begrip in Dordrecht en omstreken. Makkelijk te bereiken vanaf de A16 en beschikt over gratis parkeerplaatsen voor de deur. Parkeerkaart is verplicht.